Lehtien arvonlisäveroa kierretään, painetaan Suomessa ja kuljetetaan postitettavaksi Ahvenanmaalle

Verkkouutiset kertoo järjettömästä ilmiöstä, jonka sanoma- ja aikakauslehdille tullut vuoden 2012 alussa arvonlisävero sai aikaan.

Aikakauslehtien postituksia on nimittäin siirretty Ahvenanmaalle Posten Ålandin hoidettavaksi. Ensin lehdet painetaan Manner-Suomessa, kuljetetaan laivalla Ahvenanmaalle ja postitetaan sieltä takaisin Suomeen tilaajilleen. Näin vältytään arvonlisäverosta.

Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen on tehnyt aiheesta valtiovarainministeriölle eduskuntakyselyn. Sen mukaan lehtien kierrättäminen Ahvenanmaan kautta ainoastaan verotuksellisista syistä on ongelmallista monestakin syystä.

Ongelma näkyy arvonlisäverotulojen menetyksenä, mutta samalla jatkuva rahtaus edestakaisin mantereen ja Ahvenanmaan välillä on myös tärkeä ympäristöpoliittinen kysymys. Arveluttavasta toimintamuodosta on tullut myös työllisyyskysymys, sillä mediatalojen postituksessa toimivat henkilöt jäävät muutoksen myötä työttömiksi. On myös tärkeää huomata, että pitkän ajan kuluessa tilanne tulee vääristämään kilpailua alalla, kysymyksessä todetaan.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa