Pihallasi on salakavala aikapommi – ”Voivat syttyä palamaan itsekseen”

Helteinen viikonloppu lähestyy, ja moni suomalainen öljyää puutarha- ja terassikalusteitaan. Öljyämiseen käytetyt työvälineet kannattaa hävittää oikein, jos haluaa välttää ison roihun.

Viime vuonna Suomessa itsesyttyminen aiheutti 253 tulipaloa. 14 aiheutui maalin, liuottimen tai vastaavan sytyttämästä kankaasta. Kaikki palonalut eivät päädy tilastoihin, sillä ne huomataan varhaisessa vaiheessa, eikä paikalle tarvitse kutsua palokuntaa.

Erityisesti pellava- ja tiikkiöljy ovat salakavalia. Niillä kostutetut trasselit, talouspaperit, rätit tai sahanpuru voivat syttyä palamaan itsekseen muutaman tunnin kuluttua. Tai ne voivat olla kuin aikapommi ja syttyä itsestään paljon myöhemmin, jopa useiden viikkojen kuluttua, sanoo Ifin vahingontorjunta-asiantuntija Jari Pekka Koskela.

Puuöljytuotteet, joihin on lisätty kuivattuja öljyjä, voivat syttyä itsestään hapettumisen vuoksi. Öljy sitoo kuivuessaan itseensä happea, jolloin kehittyy lämpöä. Lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi, jos lämpöä ei johdeta pois, vaan se pääsee varastoitumaan esim. öljyämiseen käytettyyn trasseliin tai rättiin.

Kemiallisia tuotteita käytettäessä on erittäin tärkeää lukea käyttöohjeet huolellisesti ja noudattaa turvallisuusohjeita. Kaikki öljyiset rätit tai trasselit ovat mahdollisia syttymislähteitä, joita on osattava käsitellä oikein.

Paras tapa on polttaa trasselit turvallisesti käytön jälkeen ulkona ja tarpeeksi kaukana palavista rakenteista. Toinen tapa tulipalon välttämiseksi on viedä öljyiset rätit ulos, ja antaa niiden kuivua hyvin. Sen jälkeen ne kastellaan huolellisesti vedellä ja pannaan tulenkestävään, ilmatiiviiseen astiaan.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa