Jättiläispandat muuttavat Suomeen - Pietar.in
Siirry sisältöön

Jättiläispandat muuttavat Suomeen

Suomen ja Kiinan presidenttien läsnä ollessa allekirjoitettiin tänään 15-vuotiset sopimukset, joka sinetöivät jättiläispandojen saapumisen Suomeen. Tähän mennessä Kiina on käynnistänyt jättiläispandan suojelu- ja tutkimusyhteistyön kolmentoista maan kanssa.Ähtärin Eläinpuisto rakentaa pandoille laajaa tarhakokonaisuutta, jonka yksityiskohdat on suunniteltu pandojen hyvinvoinnin ehdoilla Kiinan johtavien panda-asiantuntijoiden kanssa. Molemmat osapuolet toivovat, että pandahanke Suomessa voi saada hedelmällisiä tuloksia aikaan. Suomen ilmasto vastaa Kiinan Qionglai-pandavuoriston ilmastollisia olosuhteita.

Ähtäriin rakennetaan pandojen hyvinvointia ajatellen ensiluokkainen pandakeskus, jossa pandakarhut pääsevät nauttimaan tilasta ja lumesta. Suomelle on kunnia-asia päästä osallistumaan tämän upean eläimen suojelutyöhön, kertoo hankkeessa alusta lähtien vaikuttanut kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Ähtärin pitkäaikainen uhanalaisten lajien suojelutyö (mm. lumileopardi, metsäpeura ja vesikko) yhdessä Eläinpuiston laajojen luonnonmukaisten tarhaolosuhteiden ja teknisen osaamisen kanssa ratkaisivat pandojen sijoituksen.

Kiinassa elää viimeisimmän laskennan mukaan luonnossa yhteensä 1864 pandaa ja tarhoissa 464 pandaa. Reilut kymmenen vuotta sitten pandoja oli luonnossa noin 1600 ja tarhoissa 160. Aktiivinen suojelutoiminta ja pandojen tarhasuojeluohjelma Kiinassa ja ulkomailla ovat onnistuneet vahvistamaan pandakantaa.

Pandojen sijoitus Kiinan ulkopuolelle vaatii pitkäjänteistä ja suunnitelmallista tieteellis-teknistä suojeluyhteistyötä. Tällä hetkellä Kiinan ulkopuolella on yhteensä 53 pandaa kolmessatoista maassa ja kahdeksassatoista eri eläinpuistossa.

ahtarizoopanda7 (2)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

a