Identiteettivarkaudet ovat Suomessa yleisempiä kuin pyörävarkaudet

Yli 33 000 suomalaista joutui identiteettivarkauden uhriksi viime vuonna. Tämä on yli puolet edellisvuotta enemmän. Identiteettejä varastetaan reilusti enemmän kuin polkupyöriä Suomessa.Varkaudesta voi koitua uhrille jopa tuhansien eurojen rahallinen menetys. Moni jättää rikosilmoituksen tekemättä, sillä identiteettivarkaudet korvataan harvoin.

Yleensä tiedot viedään netissä. Tyypillisin varkaustapa on tietomurto. Suomalaiset myös heittävät tärkeitä dokumentteja, kuten tiliotteita ja laskuja, sellaisenaan paperinkeräykseen. Keräyslaatikot ja avoimet postilaatikot ovat varkaille helppoja paikkoja kalastella henkilötietoja, sanoo turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund.

Identiteettivarkaus tarkoittaa tilannetta, jossa varas käyttää toisen henkilötietoja luvatta esimerkiksi luoton ottamiseen tai kalliiden tuotteiden tilaamiseen. Myös esimerkiksi sosiaalisen median valetilin luominen toisen tietojen ja kuvien avulla on identiteettivarkaus.

Korvaussummien kirjo on hyvin laaja. Noin neljäsosa kärsii 500 eurosta moneen tuhanteen euroon asti menetyksiä. Yli puolet taloudellista vahinkoa kokeneista on joutunut maksamaan kokonaan tai osittain varkauden aiheuttamat haitat itse, jatkaa Fagerlund.

Koska rahallisen korvauksen saaminen on harvinaista, moni jättää ilmoittamatta varkauden poliisille. Ilmoitus poliisille olisi kuitenkin tärkeä, sillä silloin oma vastuu vähenee.

Varastettuja henkilötietoja voidaan käyttää monta kertaa, minkä vuoksi varkauden uhrille voi koitua usean vuoden kärsimys tilanteesta. Uhrille kertyy rahallisen haitan lisäksi paljon vaivaa asioiden selvittämiseen ja aikaa vievän paperityön hoitamiseen.

Harva on varautunut identiteettivarkauksia vastaan. Kuten oman kotinsakin voi vakuuttaa, myös identiteettinsä voi onneksi turvata vakuutuksen avulla.

Pietari

Vastaa