Dronella salakuljetettiin tupakkaa Venäjältä Suomeen

Lappeenrannan Penttilän alueelta tuli Rajavartiolaitokselle heinäkuun puolivälissä yksityishenkilöltä ilmoitus, että miehittämätöntä ilma-alusta, dronea, lennätettäisiin Venäjältä Suomeen.Havainnon tehneet henkilöt olivat kuvanneet dronen lentämisen noin 200 metrin korkeudella. Rajavartiolaitos sai heti esitutkinnan alkuvaiheessa tietoonsa samalta alueelta muitakin dronen lennättämiseen liittyviä havaintoja.

Myöhemmin samalla viikolla Kaakkois-Suomen rajavartiosto löysi Penttilän alueelta metsään pudonneen dronen, johon oli kiinnitetty savukepaketti. Lisäksi samalta alueelta löytyi etsinnöissä kaksi muuta savukepakettia. Jokainen savukepaketti sisälsi 15 savukekartonkia. Rajavartiolaitos takavarikoi dronen ja yhteensä 45 kappaletta savukekartonkeja.

Esitutkinnan perusteella dronea on käytetty savukkeiden salakuljettamiseen Venäjältä Suomeen, mutta esitutkinnassa ei ole vielä tässä vaiheessa saatu selvitettyä rikosepäilyyn liittyviä henkilöitä. Savukkeiden salakuljetuksen osalta rikosepäilyn tutkinnasta vastaa Tulli.

Kyseinen tapaus on viranomaisten tietojen mukaan ensimmäinen kerta, kun itärajan yli on lennätetty salakuljetustarkoituksessa miehittämätöntä ilma-alusta tai lennokkia. Muualla Euroopassa on paljastunut vastaavanlaisia tapauksia jo aikaisemmin.

Rajavartiolaitos kiinnittää huomiota siihen, että kaikki ilmailu itärajan läheisyydessä olevalla rajoitusalueella on luvanvaraista. Havaitun tapauksen osalta Rajavartiolaitos esittää suuret kiitokset droneen liittyviä havaintoja tehneille henkilöille.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto pyytää ilmoittamaan havainnoista, jotka voivat liittyä lennätystoimintaan raja-alueella, sähköpostitse crime.ksr@raja.fi tai puhelimitse K-SR:n johtokeskukseen p. 0295 422 010.

Dronella salakuljetettiin tupakkaa Venäjältä Suomeen
Siirry sivun alkuun