Poliisi epäilee lapsia ja nuoria useista tulipaloista – Nuorimmat jopa alle 10-vuotiaita

Helsingin poliisi on tutkinut syksyn aikana useita tulipalotapauksia, joissa kymmenkunta epäiltyä ovat olleet lapsia tai nuoria. Pääasiassa kyseessä ovat olleet alle 15-vuotiaat, joista nuorimmat jopa alle kymmenvuotiaita.Monesti palo on syttynyt vahingossa tai tulella leikkimisen seurauksena. Osassa tapauksista on kyse vakavammasta oireilusta, eli lapsi tai nuori on pyrkinyt tahallisesti tuhoamaan arvokastakin omaisuutta.

Alle 15-vuotiaalle ei voi koitua rikosoikeudellisia seuraamuksia, mutta vahingonkorvausvelvollisuus on iästä riippumaton. Vanhemmilla ei ole velvollisuutta korvata lastensa aiheuttamia vahinkoja eli, kun tekijä alkaa saada palkkatuloja niin vahingonkorvauksia aletaan perimään.

Suurin osa nuorten jutuista pystytään selvittämään. Epäillyt kuulustellaan ja rekisteröidään, mikä tarkoittaa muun muassa sormenjälkien ottamista poliisin rekisteriin. Nuorta saattaa ”kirpaista” erityisesti se, että esimerkiksi puhelimet joudutaan takavarikoimaan esitutkinnan ajaksi. Alaikäisten kohdalla olemme lisäksi aina yhteydessä sekä vanhempiin että sosiaaliviranomaisiin, kertoo rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kehottaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa tuleen liittyvistä vaaroista. Joulun aikaan poltetaan paljon kynttilöitä, mikä voikin olla hyvä tilaisuus opetella yhdessä kotona turvallista tulenkäsittelyä.

Lapset ja nuoret eivät aina ymmärrä, miten vaikea tulta on hallita. Myöskään ei tiedosteta sitä, että tulipaloissa itse liekkejä vaarallisempia ovat savukaasut. Jo muutamalla henkäyksellä voi olla kohtalokkaita seurauksia, Hietala varoittaa.

Poliisi on huomannut, että nuoret innostuvat leikkimään tulella usein esimerkiksi autioissa rakennuksissa. Tuntemattomissa paikoissa on mahdotonta ennustaa, miten materiaalit ja mahdolliset myrkyt reagoivat tuleen ja savukaasuihin.

Vanhempien on tärkeää tietää, missä lapset liikkuvat ja hälytyskellojen pitäisi soida, jos nuori haisee kotiin tulessaan savulle.

Joululomien lähestyessä olisi hyvä, että nuorilla olisi mielekästä tekemistä ja turvallisia paikkoja kokoontumiselle. Uudenvuoden juhlinta on ilotulitteiden vuoksi erityisen riskialtista. Alle 18-vuotiaillahan ei pitäisi edes ilotulitteita olla, mutta valitettavasti alaikäiset niitä jostain kuitenkin saavat haltuunsa, Hietala pohtii.

Poliisi epäilee lapsia ja nuoria useista tulipaloista – Nuorimmat jopa alle 10-vuotiaita
Siirry sivun alkuun