Tuhannet sairastavat tietämättään vakavaa silmäsairautta – ”Saattaa viedä jopa näkökyvyn”

Suomessa on jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka sairastavat tietämättään näköhermoa vaurioittavaa glaukoomaa.

Hoitamaton glaukooma voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen, näkökentän supistumiseen ja pahimmillaan jopa silmän näkökyvyn menettämiseen. Suomessa on yli 91 000 glaukoomapotilasta, jotka käyttävät sairautensa hoitoon lääkkeitä.

Silmäasema järjestää maaliskuussa kampanjan, jonka tavoitteena on saada mahdollisimman moni tietoiseksi sairaudestaan ja hakeutumaan asianmukaiseen hoitoon. Kampanjan aikana Silmäaseman asiantuntijat tarjoavat glaukoomaan liittyvää terveystietoa sekä tekevät ilmaisia silmänpainemittauksia.

Käynnistämme kampanjan, koska haluamme tehdä oman osamme näiden potilaiden löytämiseksi ja saamiseksi asianmukaisen hoidon piiriin, toteaa Silmäaseman lääketieteellinen johtaja Olli Väisänen.

Kampanjakuukauden aikana Silmäaseman asiantuntijat tarjoavat Silmäasema-ketjun liikkeissä glaukoomaan liittyvää terveystietoa sekä tekevät ilmaisia silmänpainemittauksia. Tarkoitus on kartoittaa yhtä glaukooman riskitekijää eli kohonnutta silmänpainetta ja antaa ihmisille taudin oireisiin ja tunnistamiseen liittyvää luotettavaa tietoa. Tavoite on, että mahdollisimman moni glaukoomaa tietämättään sairastava henkilö löydettäisiin ja saataisiin hakeutumaan hoidon piiriin.

Kohonnut silmänpaine on glaukooman tärkein riskitekijä, mutta pelkän silmänpaineen perusteella glaukoomaa ei pysty todentamaan tai poissulkemaan. Glaukooma-diagnoosin voi tehdä ainoastaan silmälääkäri perusteellisten tutkimusten jälkeen. Siksi kannustammekin kaikkia glaukoomaa itsellään epäileviä varaamaan ajan silmälääkärille, muistuttaa Silmäasemalla vastaanottava silmätautien erikoislääkäri Ilkka Puusaari.

Tuhannet sairastavat tietämättään vakavaa silmäsairautta – ”Saattaa viedä jopa näkökyvyn”

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun