Siirry sisältöön

Viking Gracesta tehtiin purjealus – Suomalainen roottoripurje vähentää päästöjä merkittävästi

Viking Linen M/S Viking Grace alkaa ensimmäisenä matkustaja-aluksena maailmassa hyödyntää tuulen voimaa mekaanisen roottoripurjeen avulla. Suomalaisen Norsepowerin kehittämän purjeen avulla säästetään polttoainetta ja vähennetään päästöjä.

M/S Viking Gracelle asennettavan 24 metriä korkean ja neljä metriä leveän roottoripurjeen toiminta perustuu Magnus-ilmiöön. Purjeen pyöriessä sen pinta vetää ilmaa yhdellä puolella pienemmällä paineella kuin toisella puolella. Paine-ero synnyttää työntövoimaa, joka liikuttaa laivaa eteenpäin. Purje toimii automaattisesti, ja järjestelmä pysähtyy, jos tuulen suunta tai voimakkuus muuttuvat laivalle epäsuotuisiksi.

Roottoripurjeen käyttöönotto kuvastaa Punaisten laivojen vihreitä arvoja. M/S Viking Grace on jo nykyisellään maailman ympäristöystävällisimpiä aluksia: se liikkuu nesteytetyllä maakaasulla ja on vähäpäästöinen sekä melutasoltaan hiljainen. Roottoripurjeen avulla aluksen päästöt vähenevät tuuliolosuhteista riippuen jopa 900 tonnia vuodessa.

– Tämä on meille suuri päivä. Ahvenanmaalaisena varustamona elämme merestä, joten sen hyvinvoinnin edistäminen on meille hyvin tärkeää. Haluammekin olla edelläkävijöitä ympäristökuormitusta vähentävien ratkaisujen hyödyntämisessä. Meistä on valtavan hienoa, että saamme tämän innovaation käyttöön M/S Viking Gracelle ensimmäisenä matkustaja-aluksena maailmassa, kertoo Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses.

Su

omalainen cleantech-yritys Norsepower on kehittänyt roottoripurjettaan viisi vuotta. Roottoripurjeen idea on jo noin sata vuotta vanha, mutta ympäristövaatimusten kiristyessä sekä materiaali- ja teknologiaratkaisujen kehittyessä ratkaisusta on tullut erittäin ajankohtainen ja kiinnostava. Norsepower on kehitystyössään vuosia muita toimijoita edellä.

Norsepowerille on suuri ilo ja kunnia tehdä Viking Linen M/S Viking Gracesta vieläkin ympäristöystävällisempi uuden roottoripurjeteknologiamme avulla. Maailman viimeiset, perinteisillä purjelaivoilla liikennöineet varustamot olivat aikanaan ahvenanmaalaisia ja on hienoa, että ahvenanmaalainen Viking Line on edelläkävijä modernin apupurjeteknologian käyttöönotossa. Viking Linen ja Norsepowerin organisaatiot ovat tehneet ensiluokkaista yhteistyötä Norsepowerin roottoripurjeen yhteensovittamisessa Viking Grace -alukseen ja tämän projektin loppuunsaattaminen on kaikille projektiin osallistuneille hieno hetki, sanoo Norsepowerin toimitusjohtaja Tuomas Riski.

M/S Viking Gracelle asennettavan roottoripurjeen lisäksi myös Viking Linen uusi, vuonna 2020 valmistuva alus tulee hyödyntämään tuulipropulsiotekniikkaa. Kiinassa rakennettavaan matkustaja-alukseen asennetaan kaksi Norsepowerin mekaanista purjetta, ja näin mahdollisuudet tuulivoiman hyödyntämiseen tuplaantuvat.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.