Siirry sisältöön

Liikkeellä Gigantin nimissä lähetettyjä huijaustekstiviestejä

Gigantti on viime päivien aikana vastaanottanut tuhansia yhteydenottoja huijaustekstiviesteihin liittyen. Liikkeellä on tekstiviestejä, joiden lähettäjäksi on väärennetty Gigantin nimi ja viestissä pyydetään noutamaan saapunut paketti ja ohjataan viestin vastaanottaja klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä.

Saimme ainoastaan keskiviikkona iltapäivän aikana lähes 1000 yhteydenottoa huijausviesteihin liittyen, joten kyse on mittavasta ongelmasta. Teemme parhaamme huijausviestien kitkemiseksi, mutta valitettavasti huijausviestien jäljittäminen on lähes mahdotonta, kertoo Gigantin viestintäpäällikkö Anniina Korpela.

Huijausviestien tunnistaminen voikin olla joissain tilanteissa erittäin vaikeaa, sillä tekstiviestien lähettäjää ei varmenneta mitenkään. Tämä tarkoittaa, että tekstiviestin lähettäjäksi voi väärentää minkä tahansa kirjain- tai numeroyhdistelmän.

Puhelin näyttää nämä huijausviestit samassa viestiketjussa kuin Gigantin oikeasti lähettämät viestit ja tämä on tietysti erittäin hämäävää, Gigantin IT-päällikkö Antti Ekonen avaa huijausviestien taustaa.

Huijausviestien vastaanottajien tiedot eivät ole peräisin Gigantista. Verkkohuijarit käyttävät monesti niin sanottua war dialing -tekniikkaa, jossa huijausviesti lähetetään järjestyksessä kaikkiin olemassa oleviin numeroyhdistelmiin.

- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huijarit ottavat esimerkiksi miljoona 040-alkuista numeroyhdistelmää, joihin viesti lähetetään. Osa näistä on sitten sattumalta ihan oikeita suomalaisia puhelinnumeroita, Ekonen selventää.

Huijarit iskevät useissa kanavissa

Gigantin nimissä lähetettyjä huijausviestejä on ollut liikkeellä useanlaisina variaatoina jo muutaman vuoden ajan muun muassa sähköposteina, väärennettyinä Facebook- ja Instagram-tileinä sekä ponnahdusikkunamainoksina.

- Teemme parhamme estääksemme brändimme väärinkäytön, mutta valitettavasti huijausten jäljittäminen ja niihin puuttuminen on hyvin vaikeaa. Monet tunnetut suomalaisyritykset ovat viime vuosina joutuneet huijausviestien kohteiksi, Gigantti ei ole tässä yksin, Korpela sanoo.

Gigantti ohjeistaa epäilyttävien viestien vastaanottajaa poistamaan tai sulkemaan viestin klikkaamatta siinä olevia linkkejä.

- Jos on luovuttanut huijaussivustolle esimerkiksi luottokortin numeron, suosittelen olemaan välittömästi yhteydessä pankkiin sekä ottamaan yhteyttä kuluttajaviranomaiseen. Kannattaa myös seurata tiiviisti Kuluttajaliiton Huijausinfo-kanavia esimerkiksi Twitterissä @huijausinfo ja netissä www.huijausinfo.fi, josta saa lisätietoa erilaisista huijausviestiaalloista, Korpela ohjeistaa.

Tärkeintä on olla valppaana ja käyttää tervettä maalaisjärkeä. Mitään vedenpitävää ja yksiselitteistä ohjetta ei valitettavasti ole, sillä huijausviestit muuttavat muotoaan jatkuvasti.

Gigantti ei koskaan kysy sähköpostitse henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokorttinumeroita tai salasanoja.

Jos olet epävarma Gigantin nimissä lähetetyn viestin aitoudesta, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.