Ole tarkkana Black Fridayssa – ”Viime vuonna 9 % tuotteista oli alennuksessa”

Yksi maailman suurimmista kulutusjuhlista Black Friday villitsee jälleen perjantaina 23. marraskuuta. Black Fridayn suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ja se ylittää suosiossa jopa joulun jälkeiset alennusmyynnit.

Viime vuosien myyntihittejä ovat olleet muun muassa ilmalämpöpumput, suuret televisiot, astianpesukoneet, pyykinpesukoneet, puhelimet, kuulokkeet ja kaiuttimet.

Kotimaisten verkkokauppojen hintoja seuraava Hintaopas.fi ennustaa, että suosituimpia tuotteita ovat tänä vuonna puhelimet. Suurimpia alennuksia povataan Bosen kuulokkeille, LG:n televisiolle ja Applen iPhone 7 -mallille.

Puhelinten lisäksi suosituimpia tuotteita tulevat olemaan kuulokkeet, televisiot, pelikonsolit ja kannettavat tietokoneet, kertoo Hintaopas.fi:n maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Gigantti odottaa Black Fridaysta ennätysvilkasta

Gigantti ennustaa Black Fridayn kasvavan tänä vuonna entisestään ja kodinkonejätti odottaa nettikauppaansa ja myymälöihinsä perjantaina ennätysmäärää kävijöitä.

– Gigantti.fi:ssä on jo nyt alkuviikosta ollut huomattavia kasvulukuja kävijämäärissä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että perjantaista tulee vilkas ja ennätyksiä rikotaan jälleen, Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä ennustaa.

Gigantissa nettikaupan kapasiteettia on testattu läpi vuoden, koko henkilöstö on perjantaina töissä ja keskusvarastolla ollaan varauduttu toimittamaan ennätysmäärä tilauksia.

– Olemme tehneet paljon etukäteisvalmisteluja sen eteen, että palvelu pelaa niin netissä kuin myymälöissämmekin ongelmitta koko vuorokauden, vaikka ihmisiä on todennäköisesti liikkeellä runsaasti, Särkelä kertoo.

Gigantti uskoo perinteisten Black Friday -tuotteiden pitävän pintansa tänäkin vuonna.

Bonuksia ostoksista?

Euronics uskoo samoihin suosikkeihin

Euronics povaa elektroniikan hittituotteiksi älypuhelimia, UHD Smart -televisioita, Bluetooth-kuulokkeita ja kaiuttimia. Kodinkoneissa suositaan taas kuivaavaa pesukonetta, höyryuunia ja induktiotasoa.

‒ Black Fridaysta on tullut viime vuosina selkeästi odotettu alennusmyynti, joka houkuttelee erityisesti elektroniikan, kuten puhelimien, tietokoneiden ja televisioiden ostajia. Tämän vuoden hittituotteiksi povaamme älypuhelimien lisäksi suurikokoisia UHD Smart -televisioita sekä Bluetooth-kuulokkeita ja -kaiuttimia, kertoo Euronics-ketjun toimitusjohtaja Tapio Sieviläinen.

Sieviläisen mukaan varsin moni keskittää viikonloppuun myös isompien kodinkoneiden uusimisen, joko hankkiakseen haluamansa kodinkoneen edullisemmin tai satsaamalla astetta monipuolisempaan tuotteeseen, kuten kuivaavaan pesukoneeseen, hyöryuuniin tai induktiotasoon.

Huomio hintoihin, ei prosentteihin

Kuluttajien kannattaa olla tarkkana, sillä toisin kuin luullaan, kaikki tuotteet eivät suinkaan ole alennuksessa ja etenkin sadan haetuimman tuotteen kohdalla on havaittu myös hinnannousuja.

Alennuspäivien yhteydessä hintavertailun tärkeys korostuu. Viime vuonna Hintaoppaan sadan suosituimman tuotteen listalla hinta nousi Black Fridayna jopa 32 prosentilla tuotteista. Siksi alennushulinassa ei kannatakaan tehdä äkkipikaisia päätöksiä. Ennen perjantaita kannattaa pohtia, mitä tuotteita tarvitsee ja millä ominaisuuksilla, Matinvesi-Bassett opastaa.

Vaikka hyviä tarjouksia löytyy, Hintaoppaan data osoittaa, että viime vuonna ainoastaan 9 prosenttia palvelun listaamista tuotteista oli alennuksessa ja keskimääräinen alennus oli 25 prosenttia. Suuria alennusprosentteja voi luoda myös nostamalla ensin tuotteen hintaa ja laskemalla sitä alennuspäivän tienoilla. Siksi huomio kannattaa kiinnittää hintaan, eikä välttämättä alennusprosenttiin.

Posti uskoo myynnin yltävän ennätyslukemiin

Verkkokaupan kansainväliset sesonkimyynnit ovat aikaistaneet joulusesongin alkamista Suomessa. Viime vuonna suurin yksittäinen volyymipiikki Postin palvelupisteisiin tuli heti Black Fridayn jälkeen. Tänä vuonna Black Fridayta vietetään 23.11., mutta moni verkkokauppa on jo aloittanut kampanjoinnin. Suomalaisista verkkokaupoista tehdyt ostokset ennättävät hyvissä ajoin loppuvuoden juhliin ja pukin konttiin.

– Moni suomalainen verkkokauppa on valmistautunut Black Friday -kampanjaan merkittävillä sisäänostoilla, jotka näyttäytyvät kuluttajalle erityisen houkuttelevina tarjouksina. Uskomme monen suomalaisen verkkokaupan lyövän myyntiennätyksensä lähiviikkojen aikana, kertoo Postin kansainvälisestä verkkokaupan palveluista vastaava johtaja Sami Finne.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.