Hyvinvointialueen kuljetuspalvelut yhtenäistyivät – ”kyytejä odotettu tunteja turhaan”

Hyvinvointialueen kuljetuspalvelut yhtenäistyivät ja palvelu huonontui merkittävästi. Monet ovat odottaneet kyytiä turhaan, sillä sitä ei ole tullut ollenkaan.

Mitä ovat vammaispalvelun mukaiset kuljetuspalvelut?

Vammaispalvelun myöntämillä kuljetuspalveluilla turvataan vaikeimmin vammaisille henkilöille kohtuulliset liikkumismahdollisuudet samoin kustannuksin kuin muille kansalaisille. Mielestäni se ei ole kohtuullista, että asioille ei pääse silloin, kun itselle sopii. Tai siis moni ei tunnu tällä hetkellä pääsevän ollenkaan.

Meillä Savonlinnan seudulla vammaispalvelulain mukaisten kuljetusten kyytikeskus tuli käyttöön viisi vuotta sitten helmikuussa. Jo silloin osa takseista jättäytyi sen ulkopuolelle. Meidän silloinen taksi lopetti toimintansa kokonaan. Meidän kokemukset tuosta järjestelmästä jäivät lyhyeen, sillä haettiin niin sanottua vakiotaksia eli oikeutta käyttää samaa taksinkuljettajaa. ja onneksi se hyväksyttiin. Meillä on siihen tietenkin hyvät perusteet. Mutta ei tuo aiempi kyytikeskus alkanut toimia kunnolla koko viiden vuoden aikana.

Vuosi sitten Etelä-Savon hyvinvointialue aloitti toimintansa ja kaikkia maakunnan palveluita on sen jälkeen yhtenäistetty. No helmikuun alussa aloitti uusi kyytikeskus ja yllättäen menetimme taas vakiotaksin. Nämä hyvinvointialueen sopimusehdot olivat niin surkeita, että lähes kaikki entiset taksit jättäytyivät pois. Huhujen mukaan Savonlinnan seudulla on mukana vain seitsemän taksia. Kahden sähköpyörätuolin kuljettamiseen soveltuvia takseja on niistä vain yksi.

Etelä-Savon hyvinvointialue tiedotti, että kyytikeskuksen toiminta on ollut ajoittain ruuhkautunutta. Ruuhkia pyritään purkamaan yhdistelemällä kyytejä, sekä siirtämällä autoilijoita sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Ei kuulosta mitenkään järkevältä touhulta, että ajatetaan taksia Mikkelistä ajamaan Savonlinnan kuljetuksia. Välimatkaa kun on sata kilometriä. Ja etenkin, kun myös Mikkelissä on ollut ongelmia asian suhteen.

Olen kuullut, että ongelmia on ollut aivan järkyttävän paljon. Moni kyyti on jäänyt ajamatta, kun ei vaan ole niitä takseja. Ihmiset ovat tietenkin odottaneet turhaan ja välistä on jäänyt tärkeitä menoja. Tässä tulee nyt taas mieleen se tosiasia, että yhteiskunta aliarvioi vammaiset henkilöt. Ei meillä ole mitään niin tärkeää tekemistä, että olisi päästävä tiettynä päivänä tai aikana jonnekin. Toivottavasti palvelu vielä paranee, niin uskaltaa jonnekin lähteä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.