Lapsuusmuistoja, kesän viimeiset helteet ja sijaispula

Lapsuusmuistoja, kesän viimeiset helteet ja sijaispula ovat olleet kuluneen viikon ykkösaiheet. Tallinnan reissun jälkeen olen keskittynyt lähinnä matkaraportteihin, mutta nyt on kuitenkin aika palata arkeen ja kertoa, että miten viikko on kulunut.
Viikko on ollut sään suhteen hyvin vaihteleva, sillä on ollut kaikkea harmaan vesisateen ja ihanan auringonpaisteen väliltä. Ulkoilua ei kuitenkaan ole mikään sää estänyt. Kesän aikana on ollut vain pari päivää, kun en ole ulkona käynyt. Kesä on siis ollut tähän mennessä onnistunut. Viikko päättyi ehkäpä kuluvan kesän viimeisiin helteisiin.

Laitaatsalmea lähestyy sisävesiristeilijä m/s Lake Seal.
Laitaatsalmea lähestyy sisävesiristeilijä m/s Lake Seal.

Saimaa

Kävelytie Saimaan rannalla.

Laitaatsalmen rannalla.

Pihlajissa näyttää olevan nyt syksyn valitettavasti lähestyessä aika paljon marjoja. Tiesitkö sinä, että tämä tietää vähälumista talvea. Se kuuluisa vanha kansa nimittäin on sanonut, että pihlaja ei kanna kahta taakkaa. Ankea talvi on siis tulossa, kun ei tule lunta. Toisaalta sähköpyörätuolilla pääsee liikkumaan hyvin.

Paljon marjoja pihlajissa.

Lapsuusmuistoja viikon alkuun

Aivan tuohon kotimme läheisyyteen on tulossa lähitulevaisuudessa Savonlinnan uusi paloasema. Oletettavasti juuri tästä syystä aika huonokuntoista tietä päällystettiin uudelleen tämän viikon maanantaina. Tuosta heräsi paljon muistoja lapsuudesta.

Olin noin 8-vuotias, kun oltiin kahden veljen kanssa katsomassa tietyötä. Yllättäen ”asfalttisiaksi” kutsutun työkoneen letku petti ja pikeä roiskui meidän päälle. Onneksi piki ei ollut vielä siinä vaiheessa kuumaa. Muuten tilanne olisi ollut vakava.

Tilanteen jälkeen lähdimme karkuun ja asfalttityöntekijät olivat olleet todella kauhuissaan onnettomuudesta. Kun asiaa käytiin selvittämässä niin olivat tietenkin helpottuneita, kun ei mitään vakavaa sattunut. Hiuksista piki lähti saatujen ohjeiden mukaan voilla.

Lapsuusmuistoja herätti asfaltin valmistusta.

Asfaltin valmistamista.

Näin kesän lopulla ja myös tulevana syksynä on aika kerätä metsästä marjoja sekä sieniä. Ulkomaalaisia kerääjiä on nyt koronan takia vähemmän ja nuo herkut meinaavat jäädä metsään. Nyt siis kaikki keräämään muun muassa kantarelleja, joita on ilmeisesti tänä vuonna metsissä reilusti.

Tällä viikolla ollaan saatu mukava määrä pakastimeen kantarelleja sekä herkkutatteja. Siellä niiden on hyvä olla talvea odottamassa aiemmin pakastettujen mansikoiden kanssa. Osasta kantarelleista oli aivan pakko valmistaa kastiketta, johon laitoin kermaa, tuorejuustoa, pippuria sekä suolaa. Suuri kiitos kaikille kerääjille.

Kantarellit laatikossa.

Kantarellikastike pannulla muhimassa.

Joko sinulle on tuttu BookBeat äänikirjapalvelu, jossa on yli satatuhatta äänikirjaa ja e-kirjaa? BookBeat Basic -paketti maksaa 9,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea jopa 20 tuntia/kk. Premium-paketilla voi kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluaa. Tämän linkin kautta pääset testaamaan kahden viikon ajaksi BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin.

Tämän viikon aikana on ollut pulaa henkilökohtaisten avustajien sijaisista. Kotonamme pyörii siis ympärivuorokautinen avustajarinki, jossa on yhteensä seitsemän työntekijää. Ymmärrettävästi pakka menee sekaisin aika herkästi, jos tulee yllättäviä poissaoloja. Tämä tilanne on aina stressaava, kun järjestetään työnantajana vuorot itse.

Tässä siis vinkki, että hyviä henkilökohtaisen avustajan sijaisia yllättäviin tilanteisiin etsitään täällä Savonlinnan suunnalta. Rohkeasti saa ottaa yhteyttä, jos tämmöinen mahdollisuus kiinnostaa. Usea sijainen on lopulta päätynyt vakituiseen työsuhteeseen, kun paikka on vapautunut.

Kulunut viikko oli tällä kertaa stressaava, mutta jotenkin tästäkin selvittiin. Miten sinun viikko on tällä kertaa sujunut? Mielelläni kuulisin siitä kommentin merkeissä!

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.