Poliisi varoittaa ulkomaalaisista ammattivarkaista: Näin he iskevät

Päijät-Hämeen poliisilaitos muistuttaa jo perinteiseksi muodostuneesta kesän mukana tulevasta ikävästä ilmiöstä eli ulkomaalaisista ammattivarkaista. Lompakoita ja matkapuhelimia viedään jopa taskuista niin taitavasti, että uhri ei välttämättä heti huomaa anastusta.

Erityisen varovainen kannattaa olla kauppakeskuksissa, isoissa marketeissa, ruuhkaisessa keskustassa ja toreilla. Ostoskoriin jätetty käsilaukku tai lompakko saattaa houkutella varkaita paikalle.

Myös kadun varrella sijaitsevilla pankkiautomaateilla tai kaupan kassalla pankkikortin kanssa asioivat ovat otollisia uhreja varkaille. Varkaat painavat uhrin tunnusluvun mieleensä ja anastavat kulman takana lompakon pankkikortteineen.

Tekijät liikkuvat isoissa ryhmissä, joissa jokaisella on tärkeä roolinsa. Automaatilla takana ollut tai kaupassa viereisellä kassalla ollut henkilö ei ole sama, joka lompakon sitten taskusta tai kassista anastaa. Heti anastuksen jälkeen lompakko siirtyy seuraavalle, näin he varmistavat, että lompakon viejän kiinnijäämisestä ei seuraa kuitenkaan lompakon menettämistä varkaiden kannalta.

Varkaat voivat iskeä nykyään myös junassa. Muutama rikollinen ruuhkauttaa vaunun junan lähtiessä ja vie ruuhkan keskelle jääneen matkustajan laukusta tavaraa.

Rikolliset voivat esittää myös avuliaita matkalaukun kantajia tai pyytävät apua esimerkiksi jonkun paikan löytämisessä. Kartan levittäminen estää hyvin näkyvyyttä, kun tietä kysyvän kumppanit vievät samalla ”auttajan” omaisuutta.

Nämä ulkomaalaiset ovat tosi ammattimaisia varkaita, jonka vuoksi on siis syytä tarkasti pitää huolta omasta omaisuudestaan, mutta samalla varsinkin vanhempia ihmisiä seurailevia, on meidän kaikkien hyvä tarkkailla.

Muista aina, mutta erityisesti nyt:

  • Pidä lompakot ja matkapuhelimet sellaisissa paikoissa, joissa ne eivät näy päällepäin.
  • Pidä huolta käsilaukusta ja pidä se koko ajan hallussasi.
  • Älä pidä käsilaukussa mukanasi tarpeetonta arvotavaraa.
  • Älä jätä matkapuhelintasi reppuun tai takin taskuun naulakkoon. Pidä puhelin aina mukanasi.
  • Älä jätä autoon mitään arvoesineitä ainakaan näkyviin.
  • Ole huolellinen ja pidä järki päässäsi. Vältä varsinkin kaupungilla humalassa toikkarointia.
  • Jos joudut rikoksen uhriksi, sulje pankki- ja luottokortit nopeasti, ilmoita puhelinoperaattorillesi matkapuhelimen anastuksesta ja tee rikosilmoitus poliisille.

Pietari

Vastaa